Jeomanyetik bir Güneş fırtınasının Dünya atmosferine çarpması bekleniyor. Bu nedenle GPS, cep telefonu, uydu TV sinyallerinde zaman zaman kesintiler yaşanabilir.
Yıllardır Güneş'i inceleyen bilim insanları, elde ettikleri bulguları değerlendirerek ısı kaynağımızın barındırdığı sırları çözmeye çalışıyor.
Araştırmacılar, aynı zamanda Güneş'te meydana gelen patlamaları da yakından takip ediyor.
Güneş patlamaları, Güneş'te gerçekleşen şiddetli patlamalara deniyor. Bu patlamalar milyarlarca megaton gücünde olup, genelde 1 milyon km/saat hızla hareket edebiliyor.
Sonucunda devasa enerji açığa çıkan Güneş patlamaları nedeniyle Dünya atmosferine, normalin üzerinde küçük dalga boylu radyasyon parçacıkları giriyor.
Bu püskürtüler sonucunda yeryüzündeki GPS gibi iletişim ve güç ağları olumsuz yönde etkilenebiliyor.
Bilim insanlarından yeni uyaru
Birkaç gün önce, Güneş yüzeyinde dev bir siyah leke patladı. Söz konusu patlama, muazzam jeomanyetik Güneş fırtınalarına yol açabileceğinden, bilim insanları arasında endişe yarattı.
Bu yeni patlamanın ne kadar yıkıcı olabileceği bilinmese de Dünya'ya doğru geldiğine inanılıyor. Somut bir zaman olmamasına rağmen, güneş fırtınasının yakın zamanda Dünya’ya çarpması bekleniyor.
Jeomanyetik bir Güneş fırtınasının Dünya atmosferine çarpmasının beklenmesi nedeniyle GPS, cep telefonu, uydu TV sinyallerinde çökmelerin olabileceği uyarısı yapıldı.
En şiddetlisi 1582 yılında yaşanmıştı
1582 yılında, gökyüzünde 'büyük bir ateşe benzeyen' ve 'Büyük Yangın' olarak anılan bir Güneş Fırtınası Dünya'yı vurdu. Tam 3 gün süren fırtına, tarih kitaplarında "gökyüzünün alevler içinde kaldığı" şeklinde yorumlandı.
O dönem teknolojik cihazlarının bulunmaması nedeniyle fırtına, ciddi bir hasara neden olmamıştı. Ancak günümüzde durum bir hayli farklı.
Bilim insanları, büyük bir Güneş fırtınasının küresel elektrik kesintilerine ve milyarlarca dolar zarara neden olabileceğini belirtiliyor.