Şanlıurfa’da acı mesaisi başladı

Şanlıurfa’da acı mesaisi başladı

Ağustos ayının başında hasat edilmeye başlanan kırmızı biberler, uzun ve zorlu sürecin ardından tezgahlardaki yerini almaya hazırlıyor. Bölgenin tescilli ürünü olan isotun 60 TL'nin satışa sunuluyor.

Şanlıurfa’da acı mesaisi başladı

Tadı, rengi ve kokusuyla birçok yemeğe lezzet katan, isot, uzun ve zahmetli bir sürecin ardından tezgahlardaki yerini alıyor.

Türkiye'nin yemeklik pul biber ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Şanlıurfa'da, biber hasadının başlamasıyla birlikte isot yapımına başlandı.

İsot veya biber reçeline dönüşüyor

İlkbaharda ekilen biberler, bakım ve sulamanın ardından Ağustos ayı başında kamyonlarla pazarlar getiriliyor.

Çeşitli işlemlerden geçen biberler, isot veya biber reçeline dönüşüyor.

Şanlıurfa’da acı mesaisi başladı ViDEO

Şanlıurfa’da acı mesaisi başladı #1

Kilosu 60 ila 150 TL arasında değişiyor

Kentte zaman zaman 40 dereceyi aşan sıcak hava altında çalışan işçiler, aile bütçelerine katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşıyor.

İHA'nın aktarımına göre; Şanlıurfa’nın tescilli ürünü isotun, bu yıl tezgahlarda kalitesine göre kilogramı 60 ila 150 TL arasında satışa sunulması bekleniyor.

Şanlıurfa’da acı mesaisi başladı #2

"Güneşin altında çalışmaya devam ediyoruz"

Şanlıurfa’da uzun yıllardır isot ve biber reçeli üreticiliği yapan işletmeci Mustafa Işıkay, “Güneşte çalışmak zor. Herkesin karı değil ama mecburuz. Herkes çalışmak zorundadır. Her gün saat 05.30 ile 06.00 civarında geliyoruz. Saat 14.00 gibi bayan kardeşlerimizin işleri bitiyor, onlar eve gidiyor biz ise akşama kadar güneşin altında çalışmaya devam ediyoruz. Genelde Urfa biberi üzerine çalışıyoruz. Diğer illerden de biberler bize geliyor. Gelen biberleri kadın kardeşlerimiz saplarını ayırıyorlar, biz de makineden çekiyoruz. Makineden çekildikten sonra burada kurtulmak üzere yerdeki bezler üzerine seriyoruz" dedi.

Şanlıurfa’da acı mesaisi başladı #3

"Fiyatının 10 lira olması bekleniyor"

İşlemesine göre sofraya farklı ürün olarak gittiğini belirten Işıkay, “Sofraya gidince işlemesine göre, isot, pul biber ve isot reçeli olarak tüketiliyor. Bu yıl geçen yıllara nazaran biber az gözüküyor. Biber çok kıymetli. Şu an biberin bize geliş fiyatı kilogram olarak 7-8 liradır. Bizim Urfa biberinin de çıktığı zaman kilogram fiyatının 10 lira olması bekleniyor. Çünkü şu an biber yok denilecek kadar azdır. Bu yaş biberler, pul biberi olduktan sonra en düşük kilogramı 60-70 liradan başlayıp 150 liraya kadar satılır. Urfa pul biberinin 150 lira olması bekleniyor.

Eğer yaş biber bize 10 liradan gelirse ve 12-13 kilogram yaş biberden bir kilogram pul biber çıktığını hesap edersek 120-130 lira zaten kafadan fiyat çıkıyor. Bunun işçilik, makine ve elektrik gibi giderlerini de hesap edersek Urfa pul biberi kilogramı 150-160 lira olması bekleniyor. Bu yıl isot hem ağızları hem de cebi yakacak. Güneş altında çalışmak çok zor. Ne kadar alıştık desek de güneş altında çalışmak çok zor. Son birkaç gündür 40-45 derece sıcaklıkta çalışıyoruz. Biz bazen dayanamıyoruz, bunalıyoruz” şeklinde konuştu.

Şanlıurfa’da acı mesaisi başladı #4

"Biber acı olduğu için ellerimiz yanıyor"

Sıcak havanın altında çalışan kadın işçilerden İda Çiftçi, “Saat 04.30-5.00 gibi geliyoruz. Bazen biberler kamyon ile geliyor bazen de tırla geliyor, işi yoğunluğa göre bırakıyoruz. Bazen saat 14.00 gibi bazen de ikindi vakti işi bırakabiliyoruz. Yaptığımız işin bazen belli bir saati olmuyor. Yaptığımız işin tabii ki zorluğu var. Urfa’nın sıcağı ile birlikte biraz daha zor oluyor. Biberlerin kaldırılması olsun, temizlemesi olsun, ağır iş zor oluyor. Ellerimiz tabii ki yanıyor. Biber acı olduğu için ellerimiz yanıyor. Aile bütçemize katkıda bulunuyoruz. Bazen istediğimiz kadar yapamıyoruz. Şu an biber temizliyorum, ellerim yanıyor. Urfa’nın sıcağı ile beraber tam yanıyor" ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa’da acı mesaisi başladı #5